Starten

For efterhånden mange år siden kunne man selv fremstille sin egen sprit ved sindrige opstillinger af glaskolber og filtre med aktivt kul. Man kunne købe essenser, så man kunne fremstille whisky og rom og dermed tilføre husholdningen et billigt alternativt til de anerkendte og meget dyre produkter.

Fællesnævneren for det hjemmebrændte var, at det som regel smagte forfærdeligt, og man var egentlig ikke klar over, om man var beruset eller syg efter indtagelse af disse væsker. Efter spritfremstilling med aktivt kul kom perioden med hjemmelavet vin. Tilsætningsstoffer i husholdningsspritten gjorde, at det nu ikke mere var muligt fremstille et brugbart grundlag for diverse ædle drikke. Vinfremstillingen blev redningen. 3-ugers vin var et udmærket afsæt til fremstilling af den fineste sprit, så på en ballon kunne man snildt fremstille 2-3 liter af den reneste alkohol.

Omkring 1980 var Flora Danica stort set på flaske, og det var åbenlyst, at ikke alle rigets planter egnede sig til fremstilling af kryddersnaps. Men at studere den side af botanikken gav erfaringer, som for eftertiden dannede grundlaget for de fantastiske dråber, som beskrives på denne hjemmeside. At andre med samme interesse har bekræftet de samme smagsindtryk, indikerer blot, at de erfaringer, man har indhentet, trygt kan anbefales og videregives.

Stort set alle udtræk fra urter har tidligere haft et medicinsk sigte. Med al respekt for vore forfædres intentioner, så er der kun grund til at takke dem for deres utrættelige eksperimenter for at kurere sygdomme og skavanker. Deres arbejde for at forbedre folkesundheden har utvivlsomt udløst en af de største sidegevinster i menneskehedens historie, nemlig kryddersnapsen.

Der findes mange optegnelser over de forskellige udtræk, og hvad de har været godt for. Og også over, hvad de absolut ikke var godt for.

Her under dette punkt kan man læse, hvad andre har skrevet om alle disse pragtfulde planter. Kildeangivelser kan jeg ikke angive, da jeg ikke ved, hvor de stammer fra, udover at hentet i ugeblade, bøger, radiospil og nettet. I håb om forståelse for udbredelsen af denne vigtige viden regner jeg da også med tilgivelse. Det er under ingen omstændigheder for egen vindings skyld at de mange informationer også her gøres tilgængelige. Det er simpelthen for at få denne hjemmeside til at fylde noget – til glæde for den, der lige kommer forbi.

God fornøjelse – og send en venlig tanke til alle dem, der frivilligt eller ufrivilligt bidrager til udbredelsen af viden om kryddersnaps.

Med disse ord ønsker jeg, at enhver der kommer forbi, fattes interesse for det, at fremstille sin egen kryddersnaps.

Comments are closed, but you can leave a trackback.