Rugbrød

 

Som så meget andet, så er hjemmebagt rugbrød et super supplement til dagligdagens kost. Det er i dag en fast bestanddel af husets kostplan, og tilmed et produkt, der er købebrødet langt overlegen. Fuldstændig fri for alverdens E-numre og totalt spækket med sunde råvarer. Prøv det, og du vil aldrig fortryde. Her er opskrifterne på to varianter:

Groft rugbrød Meget groft rugbrød
Opskrift på surdej, hvis man ikke lige har en klump ved hånden. Røres sammen og henstår i 3 dage ved køkkentemperatur.

2 dl kærnemælk
1 tsk. salt
4 dl groft rugmel

Alle ingredienser blandes og æltes til en klump, der lægges i en skål. Surdejen drysses med lidt groft salt og dækkes med plastfolie. Når surdejen har stået på køl 5-6 dage, er den klar til brug.

Opskrift på surdej, hvis man ikke lige har en klump ved hånden. Røres sammen og henstår i 3 dage ved køkkentemperatur.

3 dl kærnemælk
½ tsk. salt
4 dl groft rugmel

Alle ingredienser blandes og æltes til en klump, der lægges i en skål. Surdejen drysses med lidt groft salt og dækkes med plastfolie. Når surdejen har stået på køl 5-6 dage, er den klar til brug.

En god ide er at anskaffe en skål på 8 liter med låg, samt en træslev, inden du går i gang med nedenstående. En god ide er at anskaffe en skål på 8 liter med låg, samt en træslev, inden du går i gang med nedenstående.
1. dag

Tilsæt surdej og bland det med 1,5 liter lunkent vand. Når surdejen er rørt ud i vandet tilsættes

500 g knust/knækkede rugkerner og
150 g blandet hørfrø og solsikkekerner og
150 g rugmel og
300 g grahamsmel og
250 g hvedemel samt
200 g fuldkorns hvedemel
som herefter står under låg i 24 timer

1. dag

300 g surdej
9 dl håndlunkent vand
2 spsk uraffineret salt
200 g hvedemel
375 g rugmel
375 g knækkede rugkernerDejen røres og sættes til hævning natten over – tildækket

2. dag

0,5 liter lunkent vand tilsættes og røres med 1 kg rugmel

Når det hele er blandet, tages en klump fra til næste gang. Drys lidt groft salt over, hvorefter der tilsættes 4 spsk. groft salt efter at klumpen til næste bagning er sikret.

2. dag

1 flaske hvidtøl
1 spsk honning
200 g knækkede rugkerner
200 g hørfrø
200 g solsikkekerner
200 g græskarkerner

Hæld nu dejen i 2 forme, og sæt til hævning i 4 timer. Derefter prikkes overfladen med en gaffel. Bages i forvarmet ovn ved 200º eller med varmluft 165º i 1 time og 35 minutter. Hvidtøl tilsættes først så det får mulighed for at trænge langsomt ned i dejen. Honning røres i dejen. Frø og kerner tilsættes. Dejen røres og sættes til hævning tildækket i mindst 5 timer.
Rugbrødet tages ud af formene og stilles til afkøling på en rist, og så er det bare at væbne sig med tålmodighed indtil de 2 brød er kølet helt ned. Brødet er velegnet til nedfrysning. To 2-liters silikoneforme er et must og dejen fordeles og hæver yderligere i 3 timer.
Husk at tage ca. 300 g surdej fra til næste bagning. Rugbrødene bages i 1 time og 15 minutter i varmluftsovn ved 200 g. Når brødene er ude af ovnen, vikles de ind i våde og opvredne viskestykker og ligger til afkøling til næste morgen.
2 liters silikone rugbrødsforme fyldt 3/4 op med dej, så passer det lige med størrelsen på en rundenom.
8 liters skål med låg. Passende størrelse for den mængde ingredienser der skal blandes. Træslev anvendes, da den er skånsom mod skålen.

 

 

En snapsedoktor er en flaske, hvor proppen er udformet som et glas. Meget snedig indretning som sikrer hurtig lindring og helbredelse.