Hvad er hvad

Når man sysler med brændevin, så er der ingen regler, man skal holde sig til, men der er en masse gode og velmente råd, som man bør overveje.

Et godt råd omkring planter er, at hvis du ikke kan artsbestemme den med 100% sikkerhed, så lad den stå. Tvivlen kan give mavepine og ubehag, og værst af alt: God væske går til spilde.

Og er der tvivl om, hvad der drikkes, så er her en tommelfingerregel, hvor man kan sjusse sig frem ved at spørge ind til, hvilke ingredienser, der indgår i det, man står med i glasset. Der er måske flere afarter af betegnelser, men mine tre kategorier er:

Kryddersnaps
En snaps, der er frembragt på rene råvarer eller på ekstrakt af rene råvarer.

Bjesk
En snaps, der er blandet af to eller flere typer kryddersnaps.

Ekstrakt
Et kraftigt udtræk af urter, der er beregnet på at tilsætte ren vodka eller tilsvarende grundstof.

En snapsedoktor er en flaske, hvor proppen er udformet som et glas. Meget snedig indretning som sikrer hurtig lindring og helbredelse.